PROF. DR: ABDURRAHMAN KUTLU

 

 

1951 yılında Akören’de doğdu. İlkokulu Akören’de, Ortaokul ve Liseyi Niğde’de bitirdi. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. 1976 yılında mezun oldu. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji sınavını kazanarak ihtisasa başladı ve 1980 yılında ihtisasını tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı oldu. 1981-1982 yıllarında Etimesgut Hava Hastanesi’nde askerlik görevini yaptı. 1983 yılı başında yeni kurulmakta olan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesine Yardımcı Doçent olarak atandı. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalını kurdu. Fakültenin kuruluşunda çeşitli görevler yaptı. Fakültede Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Fakülte döner sermayesinin kurulmasında çalıştı ve yürütülmesinde uzun süre görev yaptı.

Fakültenin başlangıç yıllarında Anatomi öğretim üyesi olmadığı için öğrencilere, 3 yıl kas iskelet sistemi anatomisini anlatmış ve Ortopedinin yanında 3yıl Anatomi Anabilim Dalı’nın yönetimini yürütmüştür.

1985 yılında Doçent, 1992 yılında Profesör olmuştur. 1980’li yılların sonlarında kliniğin ihtiyaçlarına yardımcı olması ve mesleki bilimsel toplantılar  düzenlemede kolaylık olması bakımından Konya Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’ni kurdu. Daha sonra 1992 yılında Konya Ortopedi Vakfı’nı kurdu. Bu arada Pancar Ekiciler Vakfı’nın kuruluşunda yer aldı ve o zamanın şartlarında pancar ekicisi çiftçilere özellikle sağlık hizmetlerinde önemli fayda ve kolaylıklar sağlanmasına vesile oldu.

1995 Kasın ayında yapılan Rektörlük seçimlerinde en fazla oyu alarak Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü’ne atandı. 1999-2000 yılları arasında Üniversitelerarası Kurul Başkalığı yaptı.1999 yılında yapılan Rektörlük Seçimlerinde yine en fazla oyu alarak Cumhurbaşkanı Süleyman Dmirel tarafından ikinci kez Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne atanmıştır.

İki dönem rektörlüğü döneminde Üniversite her yönden gelişti, büyüdü. Devlet ödenekleri yanında, Üniversitenin kaynakları iyi planlanmış ve kullanılmıştır.Üniversiteler içinde en fazla Meslek Yüksek Okuluna sahip olan  ve sadece birinin binası olan Selçuk Üniversitesinin bu okullarının hepsi Rektörlük döneminde kendi binalarına kavuşturulmuştur.

 Özel sektörle beraber  yap-işlet-devret modelleri ile,Üniversitenin ihtiyacı olan  tesislere  ve öğrenciler için uygulama alanlarına kavuşmuş ve  aynı zamanda üniversiteye önemli kira geliri sağlayan  tesisler kazandırılmıştır. Selçuk Üniversitesi Uygulama Oteli  (İşletmeci önce Hilton  olmuş ,daha sonra işletmeci değişmiş ve Rixos  olmuştur)   ve Gökkuşağı sosyal tesisi ve çarşısı  bunların başında gelmektedir.

1997 yılından itibaren Üniversite kendi bilgisayarını (Selçuk  Blgisayar ) üretmeye başlamış ve güçlü bir bilgisayar altyapısı kurulmuş,okullar bilgisayar laboratuvarları ile donatılmış,öğretim elemanlarına kişisel  bilgisayarlar verilmiştir.. Üniversite Kampüsünde   5700 metre kare kapalı alanda ,,ülkemizin en büyük  ,çok özellikli bilgisayar merkezi kurulmuştur (  iki bin bilgisar  kapasiteli) 

Bu dönemde yeni fakülteler, bölümler açılmış ve her yıl öğrenci sayısı artmıştır. Açılan fakültelerden en göze çarpanı ikinci tıp fakültesi olmuştur. Bu tıp fakültesi 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel’in desteği  ile kurulmuştur.1998 senesinde Üniversiteyi ziyaretlerinde  ikinci Tıp Fakültesinin kurulma gerekçesi ayrıntılı olarak  kendilerine antalılmış ve O da münasip olacağını belirtmiş ve prosedür  üniversite tarafından başlatılmıştır.Ancak YÖK olumsuz görüş belirtmiştir. Cumhurbaşkanımız durumdan  haberdar edilmiş ve  O  da  YÖK e yazılı talimat vererek fakültenin kurulmasına enbüyük desteği vermiştir..Üniversitenin iki tıp fakültesi olunca bunların isimlerinin ne olacağı MEB tafından istenmiş  ve  tıp fakültelerinin  bulunduğu ilçeler dikkate alınarak  Meram ve Selçuklu Tıp Fakülteleri teklifi yapılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülerek yapılanmaları bu  adlar altında olmuştur.Daha sonra bir bakıma üniversitenin ikiye bölünmesinden sonra, iki üniversitenin de birer tıp fakültesi olmuştur. 

Rektörlük döneminde öğrencilerin uygulama  alanlarına büyük önem verilmiş , bunlara yönelik tesisler kurulmuştur.Turizm veOtelcilik programındaki öğrenciler için Selçuk Üniversitesi Uygulama Oteli (Hilton ,sonra Rixos ),İletişim fakültesindeki öğrenciler için Üniversite Televizyonu (1997)  Üniversite rayosu,,Ziraat Fakültesi öğrencileri için seralar,Veteriner Fakültesi öğrencileri için çiftlik,hayvan Hastanesi ve hayvan ambulansı, Öğretmenlik programlarındaki öğrenciler için  İhsan Doğramacı Aanaokulu ve Esentepe İlköğretim okulu ,Bedeneğitimi  ve tüm öğrencilerin yararlanmaları için Stadyum,kapalı spor salonu,olimpik yüzme havuzu,tenis sahaları yaptırılmıştır. 

Yine bu dönemde kampüsün en öneli meselesi  olan su işi çözülmüştür.İçecek ve sağlıklı kullanacak su olmayan kampüse  24 ve 10 kilometre mesafelerden getirilen sularla kampüs kaliteli suya kavuşturulmuştur.

Rektörlük Görevi sona ererken,Alaeddin Keykubat,Eğitim;Meram Tıp,Karaman Kampüsleri ile şu özellikleri  yönünden Ülkemizdeki Üniversiteler içinde ilk sırada idi: Öğrenci sayısı,Bilgisayar altyapısı ve bilgisayar sayısı, Sahip olduğu Spor tesisler,  Kapalı alan büyüklüğü.

2004 yılında Başkent Üniversitesi Kurucusu ve Kurucu Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın daveti üzerine Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği’ne atandı. Başkent Üniversitesi’nin Konya’da bulunan Uygulama ve Araştırma Merkezi ve daha sonra kurulan Başkent Üniversitesi Konya Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yöneticiliğini yürütmektedir. Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhuşen Kutlu ile evli olup, Gözde ve Gökçe isminde iki kızı vardır.