KONYA ORTOPEDİ VAKFI
TARİHÇE:
Konya Ortopedi Vakfı 1992 yılında Konya’da Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu ve Seyit Büyükipekci’nin öncülüğünde bir grup hayırsever sanayici, işadamı ve akademisyen tarafından kuruldu.
1980’lerin sonlarında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi (daha sonra Meram Tıp Fakültesi oldu) Ortopedi ve Travmatoloji ABD kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman KUTLU (o zaman Doç.) kliniğinin alet-edevat, kitap, dergi, eleman (sekreter vs.) ihtiyaçlarının karşılanması; meslektaşlar arasında dayanışmayı arttırmak, bilimsel toplantılar düzenlemek, bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla KONYA ORTOPEDİ DERNEĞİ ’ni kurdu. Dernek zamanında çok faydalı hizmetler vermiştir.
Dernek kuruluşunda ve çalışmalarında hiçbir zaman fedakarlıktan kaçınmayan hayırsever, Konya Karipek Buzdolabı Fabrikası sahibi Seyit Büyükipekci’nin katkısı ve yardımı çok olmuştur. O zaman başlayan birlikte hizmet heyecanı daha sonra kurulan vakıfta devam etmiş ve halen devam etmektedir. Dernek ve Vakıf çalışmalarında büyük heyecan ve gayretle koşturan diğer birisi sanayici, Ali İhsan Gülbeyaz Bey olmuştur.
1992 senesinde Kazım Özkabak ve Eşi Zeliha Özkabak’ın Meram Yaka’da 5000 m² bir arsayı faydalı bir yere bağışlayabilecekleri öğrenildi. Bu aile Seyit Bey’in teyzesi ve eniştesi oluyordu. Arsanın bir sağlık veya eğitim kuruluşunda değerlendirilmesini Seyit Bey’e bırakmışlardı. Aile Seyit Bey’e çok güveniyordu. Seyit Bey Konuyu Abdurrahman Bey ile istişare etti. O da vakıf kuralım, belki daha büyük ve çeşitli hizmetlere vesile oluruz dedi. Arsa bağışı yapacak aile ile de mutabakata varıldıktan Sonra KONYA ORTOPEDİ VAKFI ’nı kurma çalışmaları başlatılıyor.
Vakfın Senedi’nin hazırlanmasına çok mesai harcandı. Senedin hazırlanmasında vakıf kurucularından olan Avukat İbrahim Çetinkaya’nın emeği hiç unutulamaz. Daha sonraki yıllarda Ankara’ya giderken özel arabasıyla trafik kazasında kaybettiğimiz İbrahim Bey’i her zaman rahmetle anarız. Vakfın kurulmasında esas unsur bağışlanan arsa olmuştur. Bunun yanında; vakfın daha geniş tabana oturması ve daha güçlü olur düşüncesiyle Konya Sanayi ve İş Adamları’ndan bazı dostlar davet edilmiş, onlar da arzu ettikleri katkıyı yaparak vakıf kuruluşunda yer almışlardır.
Konya Ortopedi Vakfı’nın Kurucuları;
Vakıf senedi Sağlık ve Eğitim alanında hizmete göre düzenlendi
Vakıf, Konya’da eksik olan hizmet alanlarında hizmet vermeyi temel prensip edindi. Ortopedi kliniğinin ihtiyacı olan, bütçe imkansızlığı sebebiyle alınamayan malzemeler, kitaplar, bilgisayarlar alındı, dergi abonelikleri yapıldı. Hastalar için lazım olan malzemeler en güvenilir şekilde yıllarca temin edildi.
AMBULANS HİZMETLERİ:
Vakfın kurulduğu yıllarda ve daha önce kaza geçiren veya evinde düşen bir tarafı kırılan hastalar arabaların arka koltuklarında veya bagajlarında battaniyelerin arasında getirilirdi, Vakıf yönetimi HASTA AMBULANSTA TAŞINIR sloganıyla yola çıktı ve iki adet ambulans aldı, gece-gündüz ihtiyacı olan hastalara hizmet vermeye başladı. Alınan ücret sadece mazot parası idi. Bu hizmet 112 Acil Servis yaygınlaşıncaya kadar devam etti. Bu araçların hizmete başlamaları ile ilgili düzenlenen törene katılan Vali Atilla Bey, bu hizmet çok iyi oldu, geçen biri benden ambulans istedi, doğru dürüst çalışan bir ambulans bulamadık demişti…
ORTEZ--PROTEZ ATÖLYESİ:
Konya’da güvenilir Ortez-Protez merkezi yoktu. İhtiyacı olan hastalar Ankara’ya gidiyorlardı. Bacağına protez takılacak bir hastanın 3-5 defa Ankara’ya gitmesi gerekiyordu. Ayrıca takılan protezin 1-2 hafta süren rehabilitasyon işlemi vardı. Onun için Ankara’da kalması gerekiyordu. Vakıf Yönetimi bu konuyu da gündemine almış ve Vakıf bünyesinde bir Ortez-Protez merkezi açarak ihtiyacı olan hastaların Ankara’ya gitmeden kolay hizmet almaları sağlanmıştır. Bu hizmet de yıllarca devam etmiştir.
REHABİLİTASYON MERKEZİ:
Konya’da ihtiyaç duyulan hizmetlerden biri de rehabilitasyon hizmetleri idi. Özellikle omurga kırıklarında omuriliği zedelenen hastaları Ortopedi Kliniği’nde Prof. Dr. Abdurrahman KUTLU’nun başında olan ekip ameliyat ediyor, internal tespit uygulaması ile hastalar birkaç gün içerisinde oturur vaziyete getirilebiliyordu. Bu hastalar, kaza anında omuriliği zedelenmiş olsa bile iyi bir rehabilitasyon uygulaması ile birçok ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebiliyordu. Ancak bu rehabilitasyonu verecek merkez yoktu. Ankara’da bir merkez vardı, orası da iki sene sonrasına randevu veriyordu. Halbuki omurga kırığına bağlı omurilik zedelenmesi olan ve ameliyat edilen, internal tespit uygulanan hastaların hemen rehabilitasyonuna başlanması gerekiyordu. O zaman Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı bu tür omurga kırıklarını internal-tesbit uygulaması ile tedavi eden ülkemizde nadir kliniklerden biri idi.
Konya Ortopedi Vakfı bu eksikliğe de çözüm üretmek amacıyla bir rehabilitasyon merkezi kurdu. Bu merkez oldukça başarılı hizmetler verdi. Prof. Dr. Abdurrahman KUTLU Selçuk Üniversitesi Rektörü olduktan sonra, rehabilitasyon meselesine çok önem verdiği için Tıp Fakültesi’nde özel sektör işbirliği ile büyük bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi kurdu. Bugün her yıl binlerce hastanın tedavi gördüğü bir merkez olarak hizmete evam etmektedir
ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ HASTANESİ DÜŞÜNCESİ:
Vakıf, kendine ait olan arsada Konya’nın ihtiyacı olan iyi bir Ortopedi ve Travmatoloji hastanesi kurmayı planlamış, projeleri hazırlanmıştı. En son teknolojiye sahip olması planlanan bu hastane sadece ortopedi alanında değil, Tıp Fakültesi hastanesinde o zaman olmayan tıbbi teknoloji cihazlarını da bulunduracaktı. Dr. Abdurrahman KUTLU’nun 1995 yılının son aylarında (23 Kasım) Selçuk Üniversitesi Rektörü olması bu planları değiştirmiştir. Çünkü Tıp Fakültesi’nde olması gereken modern tıbbi araç ve gereç kısa sürede Tıp Fakültesi’ne kazandırılmıştır. Önemli olan ihtiyacı olan hastaların modern tıbbi araç ve gerece Konya’da kolayca ulaşabilmesiydi.
ANAOKULU VE İLKÖĞRETİM OKULU AÇILMASI:
Daha sonraki yıllarda Konya Ortopedi Vakfı, arsasına örnek bir Anaokulu ve İlköğretim Okulu yapmayı planlamış, kısa sürede plan ve projeleri hazırlanmış ve inşaata başlanmıştır. Okulun inşaatını Seyit Bey gece gündüz demeden takip etmiş, kaliteli bir inşaat ortaya çıkartmıştır. Vakıf Yönetimi okul binası inşaatı tamamlama aşamasında durum değerlendirmesi yapmış,Vakfın ekonomik durumu gözden geçirilmiş ,konu çok yönlü tartışılmış ve nihayet binanın bu haliyle ihale edilerek kiraya verilmesi, ihaleyi alan eğitim kurumunun inşaatı tamamlaması ve eğitim amaçlı kullanmasını kararlaştırmıştır. Bu karar kendi mevzuatı içinde gerçekleştirmiştir.
İLKÖĞRETİM OKULLARINA AKILLI TAHTA ,KÜTÜPHANE KURULMASI VE KIRTASİYE YARDIMLARI YAPILMASI:
Vakıf kurulduğu günden itibaren sağlık ve eğitimin içinde olmuş, birçok okula kütüphane kurmuş, okulların bilgisayar ve kırtasiye ihtiyaçlarını karşılamıştır. Her yıl bu hizmetleri vermeye devam etmektedir.
Vakıf, ülkede akıllı tahtanın daha yeni telaffuz edildiği yıllarda kırsal kesimde birçok okula akıllı tahta kurmuş, onun kullanımı ile eğitimler verdirmiştir.
ÖĞRENCİ BURSLARI:
Vakıf başlangıçtan beri ekonomik yönden ihtiyacı olan Tıp Fakültesi öğrencilerine karşılıksız burs vermektedir. Şimdiyekadar verilen burs sayısı bini geçmiştir.
Vakıf, burs verdiği öğrencilerde her yıl başarılı olma şartını aramaktadır.
Konya Ortopedi Vakfı imkanları ölçüsünde sağlık ve eğitim alanlarında ihtiyaç duyulan hizmetleri vermeye devam edecektir.